Artikel 20141222

Extra glans door Trio Merain

22 december 2014 - Dagblad Kennemerland - Cees Brugman

De traditionele kerstconcerten van het Tata Steel Symfonisch Blaasorkest zijn altijd al bijzonder qua programmering en medewerking van derden, ditmaal was het veelzijdige trio Merain als gast aanwezig.

Na de opening door het orkest met twee delen uit de Eerste Symfonie van Saint Saens (1853), waarbij het orkest direct al een evenwichtige balans exposeerde, wist de sopraan Zoë Hemmes het publiek te boeien met haar verfijnde vertolking van de aria “O Mio Babbino Caro” van Puccini. Deze aria is direct herkenbaar voor de bezoekers door de recente vertolking van de 9-jarige Amira Willighagen bij het tv-programma “Holland’s got talent”.

Orkestlid Andre Bodin is er in geslaagd een mooie bewerking te maken van deel 2 en 3 uit het “Brandenburgsconcert No.4” van Bach. De uitvoering door drie fluitisten, die hun taak met elan en grote muzikaliteit vervulden, was helaas toch niet helemaal overtuigend door incidentele stemmingsproblemen en enkele ongelijke inzetten door de begeleidende houtgroep. Dirigent Hennie Ramaekers bespeelde de piano als vervanging van het klavecimbel die Bach had voorgeschreven.

De medewerking van het trio Merain betekende twee betoverende hoogtepunten. Het trio met bevlogen professionele musici als Mirjam Rietberg (harp), Mieke Manschot (zang) en Sandra Wallner (viool) weten volksmuziek uitnemend te vermengen met klassieke invloeden. Theatrale mogelijkheden werden glanzend voor het voetlicht gebracht door zangeres Mieke Manschot. Met de Ierse song “Don oiche u dim Beithil”met een opvallend fraaie vioolsolo, het subtiel uitgevoerde “Silent Night”en de glanzende interpretatie van “Song for Ireland” heeft het trio grote muzikale indruk achtergelaten. Een medewerking die zeker voor herhaling vatbaar is.

Een delicaat koormotet van Anton Bruckner in een stijlvol arrangement voor koper en saxgroep resulteerde in moor doorzichtig spel met een heldere directie van tweede dirigente Marije Koopmans. Het publiek kwam in de echte kerstsfeer met orkestwerken als “Christmas Suite” van Jan de Haan en de sprankelende “Christmas Festival” van de Amerikaanse componist Leroy Anderson. Het orkest wist energiek en overtuigend in beide medleys verschillende befaamde kerstsongs te etaleren, Verstild klonk eveneens het lyrische en devote “Evening Prayer”van Humperdicnk. Het Tata Steel Opleidingsorkest had voorafgaand aan het concert in de theaterfoyer de bezoekers verrast net vrolijke kerstmuziek - enthousiast geleid door Thomas Geerts. In combinatie met het Tata Orkest werd tijdens het concert het enerverende “Christmas Swing”, gebaseerd op de Carol “God Rest You Merry Gentlemen”, effectvol uitgevoerd waarbij de jeugdige drummer het geheel extra dimensie gaf.

Artikel

Terug naar In de pers