Artikel 20150504

Tata Steel Orkest en 4 mei
Al meer dan een kwart eeuw een goede combinatie

mei 2015 - Oranjekrant

De taal van de muziek is universeel. Het verwoordt datgene waar woorden soms tekort schieten. Muziek raakt. Het dringt soms diep door en kan hierdoor steun en troost bieden. Van de “Last Post” tot Bach, van een stemmig menuet tot een mooie aria, het kan daarbij alle kanten op.

Al zeker 25 haar omlijsten muzikanten van het Tata Steel Orkest de 4 mei herdenkingen in Beverwijk en Velsen-Noord met hun spel. Zo speelt een groep koperblazers ’s ochtends koraalmuziek bij het monument bij Tata Steel en houtblazers geven ’s avonds op Duinrust in Beverwijk een miniconcert. Voor de twee minuten stilte om acht uur spelen de houtblazers een aantal korte stukjes als intermezzo tussen gedichten en toespraken. Na de stille tocht over de begraafplaats komen de gasten dan terug in de aula van Duinrust voor een kort concert. De groep houtblazers heeft elk jaar weer een andere samenstelling, en er is voor deze orkestbezetting geen muziek in de handel verkrijgbaar. Het is dus elke keer weer een uitdaging om voor het orkest muziek te vinden die bij de gelegenheid en het orkest past. Steeds vaker wordt daarbij gebruik gemaakt van arrangementen die speciaal voor het orkest en deze gelegenheid worden gemaakt. Zo werden vorig jaar bewerkingen gespeeld van een strijkkwartet van Beethoven en van het werk “Jerusalem”. Dit laatste werk werd special bewerkt ter ere van Arthur Warburton ( “Spike”) omdat het een bekend Engels lied is. Het programma van dit jaar staat nog niet helemaal vast, maar gepland staat muziek van Händel, het bekende “Amazing Grace” en een gedeelte uit de derde symfonie van Bernard Zweers getiteld “Aan mijn Vaderland”.

Voor het orkest is dit concert altijd weer een uitdaging. De ongewone omgeving, de ongebruikelijke bezetting en de muziek dwingt elke muzikant haast in een solistenrol. In die zin het het voor de blazers een erg nuttige ervaring omdat je je niet kan verstoppen. Alles wat goed gaat hoor je goed, maar als er eens iets fout gaat ook. Elk optreden is daarmee bijzonder leerzaam.

Artikel

Terug naar In de Pers