Artikel 20151123

Fraaie kennismaking met nieuwe dirigent

23 november 2015 - Dagblad Kennemerland - Cees Brugman

Nadat Hennie Ramaekers negen jaar het Tata Steel Symfonisch Blaasorkest heeft geleid, besloot hij in maart van dit jaar zijn directietaak te beëindigen en moest men op zoek naar een opvolger.

Gedurende enkele maanden heeft de tweede dirigente, Marije Koopmans, op uitnemende wijze het orkest gedirigeerd, maar in augustus werd als nieuwe chef-dirigent benoemd Arnold Span. Deze is geen onbekende in de Nederlandse blaaswereld, o.a. doordat hij een aantal jaren de bekende Johan Willem Friso Kapel heeft geleid. Bij dit concert kon het publiek kennis maken met de nieuwe muzikaal leider en eveneens met een gastkoor, het Groot Mannenkoor uit Zwolle, geleid door de voormalige dirigent Hennie Ramaekers.

Voor de pauze stond het Tata Steel Orkest in de schijnwerpers met composities uit de operawereld. Arnold Span beschikt over een strakke exacte directie en zijn communicatie met het orkest os indrukwekkend.

Na een verrassende opening met de befaamde “Kroningsmars” van Meyerbeer etaleerde het orkest affiniteit met de “Ouverture I Vespri Siciliani” van Verdi (1855). Bijzonder is het klankpalet en nauwkeurige attentie voor details zoals dynamiek en articulatie. Alle secties zijn prima bezet en vermeldenswaard zijn de verzorgde solistische bijdragen van de orkestleden. Instrumentaal hoogtepunt was de beslist de vertolking van de “Gran Fantasia” uit de opera “Boris Godunov” van Moessorgski. Een kleurrijk klankspektakel, contractrijk en bezielend uitgevoerd. De kopergroep schijnt een metamorfose te hebben ondergaan, prachtig helder en vooral homogeen spel.

Een betekenisvolle expressie was ook aanwezig bij de interpretatie van het werk “The Secret of the White Rose”. Deze boeiende muziek illustreert op indringende wijze het werk van de Duitse verzetsgroep uit de tweede wereldoorlog “Die Weisse Rose”.

Als gasten traden voor het voetlicht de bas-bariton Rob Hazenberg en de sopraan Karin Hertsenberg. De bas wist de dramatische aria “Çome dal ciel precipita” uit de opera “Macbeth van Verdi prachtig gestalte te geven door dictie en zijn sonoor stemgeluid. Hij was eveneens te beluisteren in “Death of Boris” ook uit “Boris Godunov”. Een stijlvolle vertolking met een adequate orkestbegeleiding.

De sopraan Karin Hertsenberg heeft een warm timbre en op ingetogen wijze liet zij de bezoekers genieten van de aria “Ach, Ich fühl es!” uit “Die Zauberflöte” van Mozart.

Na de pauze een imposant operaprogramma door het Groot Mannenkoor Zwolle, energiek geleid door Hennie Ramaekers en fijnzinnig ondersteund door een ensemble van het orkest.

Artikel

Terug naar In de pers