Artikel 20160324

  

Leerlingen Bareel spelen met orkest van Tata Steel

24 maart 2016 - Dagblad Kennemerland - Guusje Tromp

Slechts vier muzieklessen hebben de leerlingen van groep vijf van de Heemskerkse basisschool de Bareel gehad. Toch konden ze gisteren al drie liedjes laten horen op klarinet, trompet, saxofoon en dwarsfluit.

De grote finale was gisteravond met een spetterend optreden in de Tata Steel Academy in Velsen-Noord, samen met het opleidingsorkest van Tata Steel Orkest. De dertig leden van het orkest begeleidden de zeventig leerlingen en speelden daarnaast eigen stukken,

Het project was een eerste samenwerking tussen het Tata Steel Orkest, de Bareel en Muziekschool Heemskerk, vertelt muziekschooldirecteur Fred Knijn.

“Eén van onze leerlingen, Rens van Bree, zit in het opleidingsorkest. Dus de contacten waren er al. Toen het idee ontstond voor een muziekproject op een basisschool, vond ik dat we het dan gelijk maar groot moesten aanpakken, dus kozen we voor de grootste basisschool. We hopen dat we de leerlingen enthousiast kunnen maken voor muzieklessen en bieden dan ook een korte vervolgcursus aan van vijf lessen voor 25 euro.”

Het zou volgens de muziekschooldirecteur mooi zijn als het project een vervolg krijgt, ook op andere basisscholen. “We lopen vooruit op wat de overheid graag wil: muziekonderwijs op de basisscholen. En wij hopen te investeren in nieuwe leerlingen voor de muziekschool.”

De generale repetitie vond gisteren plaats op school. Om 12 uur stroomt de centrale hal vol publiek: de andere leerlingen. De eerste groep vijf staat al zenuwachtig klaar  met blaasinstrumenten. Deze hebben ze te leen gekregen van het opleidingsorkest en de muziekschool. De lessen werden verzorgd door de docenten Liesbeth van der Blom (dwarsfluit), Femke Steketee (saxofoon), Martin Wittebrood (trompet) en Gisla Bruitsman (klarinet). De leerlingen speelden drie korte stukken voor hun schoolgenootjes en oogstten daarmee veel bewondering en applaus. Ook liet elk instrumentgroepje nog wat tonen horen of speelde apart nog een liedje.

Yunick de Groot, Dina Yohannes en Lucas Overgaag Ucda zateni n de klarinetsectie. “Klarinet spelen is niet zo moeilijk als je het kan”, zegt Yunick. Hij legt uit dat de leerlingen een top drie van instrumenten mochten maken, en daarna ingedeeld werden door de juf. Lucas heeft zijn klarinet uit elkaar gehaald en heeft zijn rietje losgemaakt. Deze moet hij niet vergeten bij het optreden ’s avonds voor de ouders, broers en zusjes en opa’s en oma’s. Wat hij het moeilijkste vindt aan de klarinet? ”De c spelen. Dan heb je vier vingers nodig en je moet opletten dat je niet de verkeerde gaten dicht maakt met je vingers.”

Dina vindt de klarinet een mooi geluid hebben. Maar de gitaar is haar “lievelingsinstrument”. “Mijn neef speelt gitaar en hij leert het mij.”

Artikel

Terug naar In de Pers