Artikel 20160428

Naast het werk: ’s Ochtends staal, ’s avonds koper

28 april 2016 - OverStaal Nr. 118

In zijn dagelijks werk is Jacco van ’t Hul als technoloog bij de Direct Sheet Plant (DSP) bezig met het gietproces van staal, maar in zijn vrije tijd speelt koper een grote rol in zijn leven. Jacco bespeelt namelijk het instrument eufonium en is al jaren lid van het Tata Steel Symfonisch Blaasorkest. Op donderdag 4 mei zal hij in een kleine bezetting van het orkest de herdenkingsplechtigheid aan de Wenckebachstraat muzikaal begeleiden.

Jacco van ’t Hul begon zijn loopbaan 15 jaar geleden als researcher bij R&D en is sinds 2013 werkzaam als giettechnoloog bij de DSP. “Het leuke van deze functie is dat je in samen met andere technologen van de gietsectie constant bezig bent om het gietproces en het product te verbeteren. Of het nu gaat om onderhoud, technologie of productie, het blijft een uitdaging om een verbeterslag aan te brengen.”

Ook buiten het werk is Jacco betrokken bij het bedrijf, maar dan als lid van het Tata Steel Orkest. Daarbij is Jacco al 10 jaar penningmeester bij het Orkest. “Ik speel al sinds mijn tiende jaar eufonium. Dat is een koperen blaasinstrument, ook wel tenortuba genoemd. Iedere vrijdag repeteren we met het orkest in de Academy. Onder leiding van onze nieuwe dirigent werken we momenteel hard aan nieuw repertoire voor komende serie concerten.

Binnenkort spelen we in een kleinere setting tijdens de 4 mei herdenking bij het oorlogsmonument aan de Wenckebachstraat. Dit jaar speel ik al voor de 4e keer mee. Hoewel de muziek hiervoor niet extra moeilijk is, is het juist vanwege de plechtige, indrukwekkende bijeenkomst een bijzondere ervaring om mee te mogen spelen.”

Op www.tatasteelorkest.nl kun je meer lezen over de komende concerten van het orkest.

Artikel

Terug naar In de Pers