Artikel 20161107

Jubileumconcert Tata Steel Orkest imponeert

7 november 2016 - IJmuider Courant & Dagblad Kennemerland - Cees Brugman

Het 75-jarig bestaan van het Tata Steel Symfonisch Blaasorkest is met een bijzonder concert onder de titel "IJzersterke klanken" gevierd.

Sinds het aantreden in 2015 van Arnold Span als nieuwe dirigent heeft het orkest duidelijk een metamorfose ondergaan. Het orkest had al een uitnemende reputatie maar zowel homogeníteit als klankbalans lijken opvallend te zijn toegenomen.

Het openingswerk, het oorspronkelijke koormotet "Locus Iste" van Bruckner, ontving een verstilde uitvoering waarbij de fraaie orkestklank al werd gedemonstreerd. Klassieke werken waren voor de pauze geprogrammeerd waaronder de Concertouverture van Richard Hol uit 1888. Een ruim 150 jaar oud werk, maar verrassend qua instrumentatie en contrastrijk spel. De aandacht voor dynamiek was ook ruimschoots aanwezig.

Een ander interessant werk was zeker "'La Sorciere Cattilion" van Etienne Crausaz. De muziek, handelend over geesten, ontving een stijlvolle vertolking met glanzende bijdragen van onder meer harp en hobo. Met een energieke uiwoering van Paris Montmartre, een medley van bekende Franse chansons en uitnemend gearrangeerd door Toshio Mashima, onderstreepte het orkest zijn affiniteit met het lichtvoetige genre.

De sfeer van het Parijs van Edith Piaf en de klank van de musette werden sprankelend vertolkt met een groot aantal solistische bijdragen van de orkestleden. Een groot amusementsorkest, inspirerend geleid door Span.

Als gastsoliste was uitgenodigd Hermine Deurloo met de chromatische mondharmonica. Zij is eigenlijk nu al de vrouwelijke tegenhanger van de onvergetelijke Toots Tielemans, mede door optredens met het Metropole Orkest en het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Met het orkest gaf zij een verfijnde interpretatie van een Noorse Nacht met de compositie Noredisk Natt.

Na de pauze werd vervolgd met een Nededands repertoire. Nostalgische klankjuweeltjes met effectvolle orkestbewerkingen passeerden de revue zoals "Wat voor weer zou het zijn in Den Haag" (Annie M.G. Schmidt / Harry Bannink). Hermine Deudoo onderstreepte haar virtuoze beheersing op de mondharmonica met het onverslijtbare "What a wonderful world" en het thema uit de tv-serie Baantjer".

Tweede solist was zanger Sjors van de Panne, finalist van The Voice of Holland 2014 en thans te zien in diverse theaters met een eigen show. Hij beschikt over een warm timbre en gevoel voor entertainment. Ondersteund door een voortreffelijk duo van synthesizer en gitaar trakteerde hij het publiek op bekende songs als "Mag ik dan bij jou" (Claudia de Breij) en IsabeÏ"  - een eigen, aansprekende compositie.

Artikel

Terug naar In de Pers