Artikel 20170412b

  

Tata Steel Orkest en 4 mei

12 april 2017 - Oranjekrant Beverwijk

De taal van muziek is universeel. Het verwoordt datgene waar woorden soms tekort schieten. Muziek raakt. Het dringt soms diep door en kan hierdoor steun en troost bieden. Van de ‘Last Post’ tot Bach, van een stemmig menuet tot een mooie aria, het kan daarbij alle kanten op.

Al zeker 25 jaar omlijsten muzikanten van het Tata Steel Orkest de 4 mei herdenkingen in Beverwijk en Velsen-Noord met hun spel. Zo speelt een groep koperblazers ‘s ochtends koraalmuziek bij het monument bij Tata Steel, en houtblazers geven ‘s avonds op Duinrust in Beverwijk een miniconcert. Voor de twee minuten stilte om acht uur spelen de houtblazers een aantal korte stukjes als intermezzo tussen gedichten en toespraken. Na de stille tocht over de begraafplaats komen de gasten dan terug in de Aula van Duinrust voor een kort concert. De groep houtblazers heeft elk jaar weer een andere samenstelling, en er is voor deze orkestbezetting geen muziek in de handel verkrijgbaar. Het is dus elke keer weer een uitdaging om voor het orkest muziek te vinden die bij de gelegenheid en het orkest past. Steeds vaker wordt daarbij gebruik gemaakt van arrangementen die speciaal voor het orkest en deze gelegenheid worden gemaakt. Op de lessenaar staat momenteel o.a. muziek van Elgar, Tsjaikowski, Röntgen en een aantal Klezmer melodieën. Op die manier schenkt het orkest aandacht aan het feit dat 75 jaar geleden de deportaties van de Joodse inwoners van Beverwijk begonnen, maar kunt u ook een glimp van de rijke Joodse cultuur opvangen.

Voor het orkest is dit concert altijd weer een uitdaging. De ongewone omgeving, de ongebruikelijke bezetting en de muziek dwingt elke muzikant haast in een solistenrol. In die zin is het voor de blazers een erg nuttige ervaring omdat je je niet kan verstoppen. Alles wat goed gaat hoor je goed, maar als er eens iets fout gaat ook. Elk optreden is daarmee bijzonder leerzaam.

Tata Steel Orkest is inmiddels ruim 76 jaar oud. Het werd opgericht in 1941 maar werd een jaar later alweer stilgelegd doordat de leden zich niet wilden aansluiten bij de Kulturkammer. Dus besloten zij de instrumenten op te bergen en te wachten op betere tijden. Na drie lange, koude en angstige jaren werden al in de zomer van 1945 weer de eerste optredens gegeven. Sindsdien is het orkest in omvang en muzikaal niveau steeds verder gegroeid en bestaat het momenteel uit de Big Band ‘de Swing Masters’, het opleidings- en leerlingenorkest en het symfonisch blaasorkest. Versterking en uitbreiding is uiteraard altijd welkom, dus mocht u of iemand die u kent in het voetspoor willen treden van de pioniers uit 1941, neemt u dan vooral eens een kijkje op www.tatasteelorkest.nl waar u informatie en contactgegevens kunt vinden.

Wij hopen dat u als bezoeker in ieder geval op 4 mei in groten getale bij de optredens aanwezig kunt zijn, zodat wij u kunnen proberen te raken met de universele taal van de muziek.

Artikel

Terug naar In de Pers